Новини - В медиите

Ваньо Шарков пред bTV: Вече 300 000 пациенти са регистрирани с пръстов отпечатък
Прочетена: 426 пъти

За последните три месеца, през които лечебните заведения в страната тестват системата за пръстова идентификация, близо 300 000 пациенти са били регистрирани в болница чрез сканиране на пръстов отпечатък. Това обяви в ефира на bTV заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Ваньо Шарков. 

 

От днес новата система за отчитане на хоспитализациите става задължителна за всички договорни партньори на публичния фонд. Според указанията на НЗОК болните могат първо да се хоспитализират и по-късно в рамките на същия ден да бъдат регистрирани с пръстов отпечатък. Това облекчава работата на администрацията, за да няма опашки пред регистратурите и излишно забавяне на лечението на пациентите, категоричен е д-р Шарков. 

 

Пациентите, които откажат да се регистрират с пръстов отпечатък, няма да бъдат лишавани от лечение, но случаят ще бъде проверяван от здравната каса.

"При всички тези случаи пациентът се хоспитализира - такива са указанията на Националната здравнооситурителна каса. Лечебното заведение информира НЗОК, която е определила екипи за всяко едно от тези лечебни заведения. Те установяват каква е причината, виждат се с пациента и верифицират неговото реално присъствие в лечебното заведение. Тогава се извършва плащането, след като проверяващите органи на касата са казали "Да, при този пациент всичко е ОК", обясни д-р Шарков.

По думите му сътресения в лечебните заведения не се очакват, защото въпреки някои съмнения и противоречия, болниците са разполагали с достатъчно време да тестват системата, да се снабдят с нужния брой четци и да обучат кадрите си за работа с тях.

"Много по-бързо става. След първоначалната регистрация всичко е много по-бързо. И не е необходимо да търсим лична карта, да търсим документи и прочие", потвърди директорът на столичната УМБАЛ "Св. Анна" д-р Славчо Близнаков.

Пред регистратурата на лечебното заведение този път няма опашки от чакащи за хоспитализация и приемът на болни се осъществява по нормалния ред. На този етап болницата разполага с 10 устройства за сканиране на биометрични данни, разположени в по-натоварените отделения, сред които и спешното, но ръководството планира в близко бъдеще да ги увеличи.

 

До края на тази седмица се очаква да стартира и мобилното приложение, които ще известява пациентите с кратко съобщение на мобилния им телефон (СМС) за всяко плащане, извършено от здравната каса на тяхно име, обяви още д-р Шарков. По този начин всеки гражданин ще може да сигнализира за злоупотреби, ако болница си позволи да отчита дейности, които никога не е извършвала. 

 

Тепърва ще се обсъжда и възможността регистрацията в лечебните заведения да става чрез електронна карта, но по думите на д-р Шарков за нея пациентите ще си плащат така, както дават пари за издаването на лична карта, шофьорска книжка и международен паспорт.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития