Новини - България

Ваньо Шарков: Пръстовата идентификация остава, ще обжалваме решението на ВАС
Прочетена: 337 пъти

Системата за пръстова идентификация в лечебните заведения продължава да работи и след вчерашното решение на Върховния административен съд (ВАС), обяви заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Ваньо Шарков.

 

Магистратите отмениха текст от Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, който въвежда сканирането на биометрични данни, но решението им не е окончателно и подлежи на обжалване.

"Разбира се, че ще обжалваме. Това е механизъм за контрол в НЗОК, който досега не е въвеждан, и е абсолютна спирачка за хората и лечебните заведения, които си позволяват да правят фалшиви хоспитализации с цел усвояване на средства от Националната здравноосигурителна каса. Говорили сме и преди, е това вреди не само на всички нас като пациенти, които внасяме здравни осигуровки в тази каса. Вреди и на онези лечебни заведения, които честно и почтено вършат своята работа", заяви Шарков. 

По думите му само за първата половина на ноември, след влизането в сила на идентификатора, болниците са отчели 18 480 хоспитализации по-малко в сравнение със същия период месец по-рано. Тоест, само за 15 дни това ще спести малко над 14,35 млн. лв. разходи на здравната каса.

 

Заместник-министърът отказа да коментира мотивите, с които ВАС отмени текста на наредбата, но уточни, че от нормативна гледна точка тя изпълнява всички разпоредби.

"В Закона за здравното осигуряване още преди години е вменено задължението на НЗОК да създаде индивидуален идентификационен номер на всеки гражданин. И няма изрично изискване да се разписва в закона какво ще представлява този УИН. Ние сме го обяснили в наредбата", обясни Шарков.

По думите му до окончателното произнасяне на съда работата на лечебните заведения ще продължи по досегашния ред и болниците не бива да се страхуват от санкции.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития