Новини - България

Ваньо Шарков: Няма откази на пациенти да се регистрират в болницата с пръст
Прочетена: 360 пъти
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков демонстрира системата за пръстова идентификация в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив Снимка: УМБАЛ "Св. Георги"

От миналата седмица проверяваме системата за пръстова идентификация в лечебните заведения и досега няма откази на пациенти за регистрация. Няма отказ и от болници за въвеждането на системата, обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, след като лично демонстрира как работят устройствата за генериране на уникален идентификационен номер в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

 

До момента общо 100 болници са получили четци, а още 35 лечебни заведения са заявили желание да се снабдят с такива. В УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив са монтирани 84 устройства, а само днес са се регистрирали над 300 пациента, предадоха регионалните медии.

"Ако лице постъпи в спешните кабинети и не е регистрирано, няма да му се отказва лечение. Чрез тази система много лесно всеки пациент ще се информира какви разходи са направени по лечението му. Така ще се спре и практиката чрез лични карти да се регистрира престой и да се източва касата", увери Шарков.

Зам.-министърът обясни, че първата регистрация става за минути, а втората - за секунди. По думите му от септември системата ще бъде напълно внедрена в болниците. 

"Предвижда се такива устройства да има и в РЗОК, като хората ще могат да направят въвеждането на данните там. Като крайната тестова дата е определена 1 октомври", заяви и подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева, която също присъстваше на демонстрацията в Пловдив.

Общата сума, дадена за новата система за регистрация на пациенти в лечебните заведения до момента, е 400 000 лева.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития