Новини - България

Ваньо Шарков: Деца и спешни пациенти няма да дават отпечатък
Прочетена: 41436 пъти

Системата за пръстова идентификация в болниците допуска изключения и при спешни състояния методът няма да се ползва. Отпечатъци няма да се свалят също от деца и хора в тежко състояние, липса на крайници или изгаряния, обясни в ефира на bTV заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

 

При тези случаи регистрацията на пациентите в болницата ще се извършва по друг начин или чрез ръчно въвеждане на всички данни. В случай на авария и спиране на тока приемът няма да прекъсва, защото системата съхранява данните и отчитането може да стане впоследствие, допълни Шарков.

"Тази система нито генерира, нито съхранява, нито пренася, нито предава, нито снема пръстов отпечатък. Става въпрос за цифров код, който всеки пациент носи със себе си. От този цифров код не може да бъде генериран пръстов отпечатък – това беше едно от изричните условия към изпълнителя", увери заместник-министърът.

По думите му пръстовата идентификация не коства и стотинка на пациента, защото вместо да ходи някъде да си плаща за чип или нова лична карта, той безплатно носи кода в себе си.

 

Освен това идентификаторът дава възможност всеки път, когато НЗОК плаща за извършена медицинска услуга, здравноосигурените лица да получават информация за това през мобилно приложение, обясни Шарков. 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития