Новини - България

Ваньо Шарков: Да обявиш обществена поръчка не значи да я проведеш
Прочетена: 368 пъти

Ако новото ръководство на Министерството на здравеопазването иска да промени параметрите на обявения търг за доставка на ваксини, има пълното право да го направи. Това коментира бившият ресорен заместник-министър д-р Ваньо Шарков в ефира на БНТ по повод намерението на служебния здравен министър Д-р Илко Семерджиев да провери в детайли обществената поръчка, пусната в последния работен ден на предшественика му д-р Петър Москов.

"Сега е модерно да се проверяват обществени поръчки. (...) Да обявиш обществената поръчка не означава да я проведеш. Нека колегите я проведат, имат време, ако искат нещо да променят, да го променят", заяви д-р Шарков.

По думите му подготовката на процедурата започва всяка година през декември. Тогава се създава работна група, която работи по спецификацията, броя, необходимите количества и прогнозните срокове за доставка на ваксините. Самата поръчка обикновено се пуска през януари. Критериите са абсолютно същите каквито са били през последните 5 години и в страната има достатъчно количества, които да покрият нуждите до избора на изпълнители по новия търг, категоричен е д-р Шарков.

"Не всеки, който е бил на поста министър на здравеопазването, е правил някакви реформи. Имаше хора, които предпочитаха нищо да не правят. Имаше и ситуации, в които се правеха много тежки недоразумения", сподели още бившият заместник-министър.

Според Шарков едно от най-големите постижения на реформата "Москов" е наредбата за специализации на младите лекари, която ги освободи от излишни разходи за обучението им. Заработили са също нови клинични пътеки в болниците - за продължително лечение, за палиативни грижи и за радиохирургия. 

"Поне през тези две години заработи програмата за майчино детско здравеопазване, което преди нас не беше финансирано. Броя на лекарите, които напускат България намалява. В крайна сметка фактите показват, че пациентите, които преди пътуваха за Турция, така наречения тъжен керван, вече получават необходимата медицинска грижа, заради внесената апаратура в страната и заради това, че каста от миналата година финансира радиохирургията", отчете Шарков.

Целият разговор с него можете да гледате ТУК.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития