Новини - България

Ваксината срещу жълта треска става еднократна и пожизнена
Прочетена: 4325 пъти

От 11 юли 2016 г. имунизацията срещу жълта треска ще се извършва еднократно, а международният сертификат за ваксинацията ще важи пожизнено. Това предвижда проект на Постановление на Министерския съвет за изменение на Наредбата за условията и реда за провеждане на граничен здравен контрол на Република България. По сега действащото законодателство след имунизиране срещу жълта треска лицето е защитено от заразяване в продължение на 10 години, след което е необходима реимунизация в случай на пътуване до рисков за заболяването район.

 

През 2013 г. експертната група по имунизации към Световната здравна организация (СЗО) обаче изготвя препоръка за премахване на реимунизациите срещу жълта треска и извършване на еднократно ваксиниране, с което се изгражда пожизнен имунитет и пожизнена валидност на международния сертификат за ваксинация срещу жълта треска, считано от 10-я ден от поставянето на ваксина срещу заболяването. Становището й е прието през 2014 г. от Световна здравна асамблея и трябва да влези в сила след няколко дни  във всички страни-членки на СЗО.  

 

Жълтата треска е остро вирусно хеморагично заболяване, което се предава от заразени комари. Симптомите му са повишена температура, главоболие, жълтеница, болки в мускулите, гадене, повръщане и умора. По данни на СЗО малка част от пациентите, които се заразяват с вируса развиват тежки симптоми и приблизително половината от тях умират в рамките на 7 до 10 дни.

 

Вирусът е характерен за тропическите райони на Африка и Централна и Южна Америка. Затова се препоръчва на пътуващите до някоя от държавите, намиращи се там, да се ваксинират поне 10 дни преди заминаването си.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития