Новини - В медиите

В. „Труд“: Викат Цацаров в парламента по афера с лекарства
Прочетена: 185 пъти

Главният прокурор Сотир Цацаров ще разкрие пред депутатите от комисията за борба със сивата икономика и контрабандата докъде са стигнали проверките за контрабандната „Хумира" от Турция открита в аптека „Марешки", паралелния износ на скъпоструващи лекарства, както и аферата с изчезналите в началото на миналия месец онколекарства за 800 000 лв. от склад в София. Това пише в днешния си брой в. „Труд“. Вестникът добавя, че на утрешното заседание в комисията, оглавявана от Емил Димитров, ще бъдат препитани също вътрешният министър Валентин Радев, шефът на Агенция „Митници" Георги Костов, на НАП Галя Димитрова и на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова. Очаква се да присъстват и спецпрокурори. Поканена е и Валя Ахчиева, от чиито разследвания в „Открито" тръгнаха прокурорските разследвания.

 

„Ахчиева показа, как в България се внася контрабандно от Турция скъпоструващото лекарство „Хумира" и се доставя на пациенти. Доставчикът „Фармнет" снабдява с него аптеки „Марешки". По този начин се източва НЗОК, която заплаща въпросната „Хумира".

Механизмът е следният: в опаковката вместо оригинална „Хумира" от САЩ се поставя контрабандна турска „Хумира" и тя се дава на българските пациенти и се заплаща от НЗОК. А извадената оригинална се поставя във фалшива опаковка и отива за паралелен износ. Само 10% от „Хумира" се използва от болни. Останалите 90% заминават за паралелен износ. След „Открито" прокуратурата ведната започна разследване“, допълва изданието.

 

Пълният текст на материала четете в днешния брой на в. „Труд“.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития