Новини - В медиите

В. „Труд“: Ваксини в бидони изнасяла държавната „Бул био"
Прочетена: 571 пъти

Нелегално производство на ваксини от държавната фирма „Бул био" завърши с уволнение на шефа й д-р Любомир Димитров и сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за нарушенията. „Бул био", чийто принципал е здравният министър Петър Москов изнасяла в бидони ваксини ТетаДиф (ваксината е срещу тетанус и дифтерия) в Турция, пише в. „Труд“. В края на юни ръководството на дружеството решило да смени бидоните с „голи ампули" (без надписи за съдържание и производител) за частната „Тюрк илач". Това стана ясно от разследване на предаването „Открито с Валя Ахчиева" на БНТ, допълва изданието.


Служители на „Бул био" подали сигнал до предаването, че се подготвя пратка за Турция, за която са произведени 1 000 000 „голи ампули" ТетаДиф. Разказали, че за първи път разливат ваксината в ампули и че суспензията се „бърка" в складовата база на предприятието, която се намира в планината Люлин, над кв. „Суходол". Там обаче няма законна лаборатория.


Изпълнителната агенция по лекарствата е издала разрешение единствено за централната лаборатория на „Бул био". От „Открито" подали сигнал и прокуратурата, която провела успешна акция на 1 и 4 юли, при която били иззети над един милион ампули без надписи, които са приложени като веществено доказателство. Установено е, че липсват договори за въпросното производство. Експерти обясниха, че след експорта „голите ампули" се превръщат в турски ваксини, а цената им става десетки пъти по-висока. След акцията министър Москов разпорежда вътрешен одит на „Бул био", а проверката потвърждава грубите нарушения. Едно от тях е, че направените от „Бул Био" дарения не са осчетоводени и неоснователно се завишават разходите за бъдещо производство и себестойност на продукцията.

 

Цялата информация можете да прочетете в днешния брой на в. „Труд“.

 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития