Новини - В медиите

В. "Труд": Паралелен износ точи Здравната каса
Прочетена: 421 пъти
Снимка: Pixabay.com

Доклад на шефа на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) доц. Асена Стоименова разкрива схемите, по които чрез паралелен износ на медикаменти се източва здравната каса. Констатациите са представени пред комисията за борба със сивата икономика в Народното събрание, пише в днешния си брой в. „Труд“.

 

Фармацевти, дистрибутори, прекупвачи, служители на здравни каси, на ТЕЛК са в играта с незаконния паралелен износ на медикаменти става ясно от заключенията в доклада. По данни на фармацевтичния съюз годишният паралелен износ на медикаменти е за около 400 млн. лв. От него около 1/3 е незаконен.

 

От ИАЛ признават, че в страната ни се доставят неколкоратно по-големи количества скъпоструващи лекарствени продукти (по данни на фармацевтичния съюз около 40% повече от необходимото) с мотив за задоволяване на здравните потребности на населението.

 

Изданието отбелязва, че е безспорен факт, че от 2014 г. парите за медикаменти, плащани от Националната здравноосигурителна каса растат с по 60-80 млн. лв. годишно. Около 1,1 млрд. лв. за лекарства ще плати тази година НЗОК, при заложени в бюджета 789,5 млн. лв.

 

От агенцията по лекарствата констатират, че предмет на паралелен износ са около 15 лекарствени продукта, които са реимбурсирани от НЗОК. Причина за това е разликата в утвърдената цена в България и цената на същите в някои други държави-членки на ЕС, която в много случаи е значително по-висока от тази в България.

 

Предмет на паралелен износ са и лекарствените продукти за болнична употреба, включени в Позитивния лекарствен списък, което предполага, че от болничните аптеки също се пренасочват лекарствени продукти за паралелен износ.

 

Пълният текст на материала четете в днешния брой на в "Труд".

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития