Новини - България

В „Токуда“ конструираха пикочен мехур с иновативен метод
Прочетена: 481 пъти
Снимка: "Токуда"

Пациент на 62 години бе опериран от рак на пикочния мехур чрез лапароскопски метод и в рамките на същата интервенция бе изграден нов пикочен мехур. Иновативният подход бе приложен от екипа на д-р Калоян Давидов – медицински директор и началник на отделението по Урология на МБАЛ „Токуда Болница София“, съобщиха от лечебното заведение.

 

Отстраняването на целия пикочен мехур чрез лапароскопска хирургия, когато е засегнат от злокачествено заболяване, е рутинна операция в болницата. Интервенцията се провежда в рамките на 2 часа. Естествената еволюция на урологичната хирургия е конструирането на органа да бъде извършено чрез същата оперативна техника, а именно да се ползва направения лапароскопски достъп вместо класически разрез за отворена операция.

 

Ползите за пациента са по отношение не само на по-малка травматичност, но също така се избягва загубата на течности и електролити, присъщи на отворената хирургия за конструиране на пикочен мехур, обясняват от лечебното заведение.

„Двата метода са сравними като краен резултат, но при лапароскопската хирургия в такива случаи световният опит показва близо 10% съкращаване на болничния престой поради по-бързото възстановяване“, подчертава д-р Калоян Давидов.

Според него основното предизвикателство пред специалистите е да преодставят на пациентите си достъп до съвременните хирургични похвати, които се извършват в най-добрите центрове в света. Прилагането на подобни техники е част от стратегията за развитие на отделението по Урология на Токуда в посока ендоурология – иновативен дял на урологията, който залага на щадящи едноскопски и лапароскопски процедури с ниска кръвозагуба и кратък възстновителен период.

 

По време на операцията е отстранен целият туморен обем и е изграден нов пикочен мехур. Решението да се приложи за първи път този метод е поради обстоятелството, че състоянието на пациента не позволява трансуретрална резекция (ТУР), а налага радикално лечение. Интервенцията и следоперативният период протичат нормално и без усложнения, като пациентът ще бъде проследяван от уролозите на „Токуда“ в амбулаторни условия. 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития