Новини - В медиите

В. „Телеграф“: Вирус парализира децата
Прочетена: 461 пъти

Страшен вирус, който може да предизвика парализа при децата, ни атакува от Испания. За тази заплаха предупреди пред „Телеграф" директорът на Национален център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

 

Става дума за Ентеро 71 (EV-A71), който през 1975 г. е предизвикал епидемия у нас и е разболял 700 души. 44 от тях умират. „Това е ентеровирус, който причинява заболявания с неврологична симптоматика, подобни на детския паралич. В по-редки случаи е възможно усложнение, което да причини необратима парализа на някой от крайниците. Към него няма ваксина", обясни експертът.

 

По думите му заразата се предава точно като другите ентеровирусни инфекции - най-често от нечисти ръце, а причинителите се размножават в храносмилателната система. Често тази инфекция започва с болки и дразнене в гърлото, като инкубационният период е от 3 до 7 дни. Тя обаче е изключително опасна за малчугани до 2-годишна възраст, защото при тях може да се окаже смъртоносна, показват доклади с историята на заболяването.

 

Пълният текст на статията можете да прочетете в днешня брой на в. „Телеграф“.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития