Новини - В медиите

В. "Телеграф": Цял град болен от хепатит С
Прочетена: 1242 пъти

Болните от хепатит С у нас набъбнаха до броя на цял град, алармираха специалисти на здравен форум, посветен на заболяването, пише в. „Телеграф“ в днешния си брой.

 

Застигнатите от заразата надхвърлиха 110 000 души. Много малка част от тях обаче са наясно със състоянието си. Сред причините са липсата на информация за болестта, както и фактът, че част от джипитата не могат да разпознаят симптомите й или я игнорират.

 

Брой

 

Българите, страдащи от хепатит С в България, са надхвърлили 110 000, стана ясно от презентация на началника на клиниката по гастроентерология към ВМА проф. Крум Кацаров. На практика обаче у нас липсват точни данни колко са болните, защото все още не е проведено проучване, което да установи броя им. Ежегодно жертви на заболяването у нас стават близо 840 души. Особено рискови за заразата са хората, които са били подложени на кръвопреливане преди 1992 година, защото дотогава кръвта не се е изследвала за наличието на вируса, наркозависими. хомосексуалисти и други. Заразата дебне и сред ромските гета у нас, чието население е с много ниска профилактика.

 

Лекари

 

Оказва се, че една от причините за късното откриване на болестта и съответно започването на лечението е фактът, че значителна част от личните лекари не разпознават сиптомите й или я игнорират, посочи Силвана Лесидренска от „Хепактив". Тя цитира и събрани от пациенти абсурдни изказвания на джипита при съобщаване на болестта, сред които „докато не започнеш да кашляш кръв, нищо ти няма", както и „хепатит С не се лекува, той е на основата на СПИН-а, само че начален стадий". Проучване на организацията сочи, че едва под 20% от болните са били насочени за изследване след съобщаване на симптомите на заболяването на лекаря си.

 

„Стигмата у нас по отношение на тази болест все още е огромна", категорична бе Лесидренска. Късното засичане на заболяването обаче често води до усложнения като чернодробна цироза и рак на черния дроб.

 

Терапия

 

Отскоро у нас се прилага модерно лечение на хепатит С. Става въпрос за т.нар. безинтерферонова терапия, която се поема и от НЗОК. Тя продължава между 3 и 6 месеца и води до излекуване в до 98% от случаите. По време на терапията не се наблюдават почти никакви странични ефекти, а медикаментите се приемат перорално, а не инжекционно, обясниха специалистите.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития