Новини - В медиите

В. „Телеграф“: Проверяват болници с пациенти без пръстов отпечатък
Прочетена: 453 пъти

НЗОК ще плаща на болниците за лечение само на регистрираните чрез пръстовия идентификатор пациенти. Ако те откажат и бъдат вписани с лична карта, лечебното заведение ще си получи парите само след проверка от съответната Районна здравноосигурителна каса. Това обясни Мартин Банков, главен експерт към дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" в НЗОК, пише в днешния си брой в. „Телеграф“.

 

От въвеждането на пръстовия идентификатор досега има около 100 случая на отказ от регистрация по този начин. След разясняване 5% от хората са се съгласили да се обозначат за прием в болница с пръста си. Регистрацията отнема под 2 минути. Банков не крие, че се получават и засечки в системата. Към момента 350 лечебни заведения ползват т.нар. пръстов идентификатор при прием на болни. Понякога се налагало да се правят корекции заради технически грешки или недобра обученост на служителя. На някои места пък докторите се престаравали. При спешен случай се втурвали първо да регистрират човека, вместо да го лекуват и да го регистрират впоследствие, когато е преминало критичното му състояние, обясни експертът.

 

От 1 ноември тръгва безплатно мобилно приложение, чрез което ще можем да следим по всяко време дали някъде не ни лекуват дистанционно без наше знание, за да източват пари от здравната каса, или са ни "изписвали" скъпи лекарства, които ние въобще не сме получавали, посочи Банков.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития