Новини - В медиите

В. „Телеграф“: Линейки хвърчат 3 пъти до Луната и обратно
Прочетена: 383 пъти

Столичните линейки хвърчат три пъти до Луната и обратно. Само в рамките на изминалата година спешните коли в София и областта са изминали 2 милиона и 400 хиляди километра, сочи справката на ЦСМП, пише в днешния си брой в. „Телеграф“. Изданието прави сравнение с разстоянието от Земята до Луната, като уточнява, че то е малко под 400 хил. км. Оказва се обаче, че всеки трети адрес, който екипите посещават, не се отнася до наистина спешен случай. Според цифрите от 140 541 повиквания неотложните пациенти са 93 135. В същото време хоспитализираните пациенти през 2016 г. са 37 837, а на останалите е оказана помощ на място. За тази година цифрите са още по-фрапиращи. Само през януари са получени 13 000 повиквания, като наистина спешните се оказали точно 4919. Масова практика е и линейките да се изпращат за зелен хайвер напълно умишлено, пише вестникът.

 

Така например, около три хиляди души годишно се майтапят със спешна помощ. Някои дори се хващат на бас кога ще дойде екипът, залагат, а след това звънят на 112 с измислена история. Подават се и фалшиви адреси или такива, които изобщо не съществуват, допълва изданието.

 

Не липсват и куриозни случаи. Един от скандалните примери е за жена, която се обадила, защото „детето“ й е паднало от осмия етаж. Екипът почти прелетял до адреса, но медиците установили, че детето на въпросната жена всъщност е... котка. Друг господин пък си „поръчал" линейка да го закара до вкъщи, защото обувката му убивала и не можел да ходи.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в/ „Телеграф“.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития