Новини - В медиите

В. „Телеграф“: Джипита извиняват отсъствия за 2 лв.
Прочетена: 95 пъти

Джипита извиняват отсъствия за 2 до 5 лв., пише в днешния си брой в. „Телеграф“. В Пловдив повечето семейни доктори вече са въвели такса извинителна бележка. Така, за да получат заветния документ, учениците трябва да си платят.


Изданието допълва, че тарифата всеки общо-практикуващ лекар (ОПЛ) си определя сам, тъй като няма регламентирана твърда цена за тази услуга. Вземането на пари за издаването на бележки е напълно законно, тъй като никой не заплаща този труд. Личните лекари не получават пари за това. нито от здравната каса, нито от където и да било. Докторите под тепетата изтъкват, че причината да въведат таксата през тази учебна година, е нова наредба от здравно министерство, която джипитата са получили от РЗИ. В нея се регламентират строго задълженията на лекаря. Медиците вече не могат просто да напишат бележка, с която ученикът да извини отсъствията си от училище. Детето трябва още в същия ден, в който е отсъствало от учебни занятия, да отиде в кабинета на личния си лекар за преглед.


В София също много джипита са въвели таксата, като цените вървят от 1 до 6 лв. Някои от лекарите обаче вземат пари само за ученическите бележки, а други таксуват и родителите на деца в ясли и забавачки.

 

Пълниет текст на статията четете в днешния брой на в. „Телеграф“.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития