Новини - В медиите

В. „Телеграф“: Деца с присадени органи доплащат за лекарство
Прочетена: 172 пъти

Грешка в Позитивния лекарствен списък принуждава родителите на деца с присадени органи да доплащат за лекарства, съобщава в. „Телеграф“ в днешния си брой. Изданието припомня, че по закон всеки българин, претърпял трансплантация, има право на безплатни медикаменти. На практика обаче се случва обратното. От началото на 2017 г. семействата на трансплантирани деца, които са на имуносупресор сироп, трябва да вадят пари от собствения си джоб, за да вземат от аптеката животоспасяващото лекарство.

„Самият сироп струва 136,74 лв. Пациентът плаща 7,86 лв., а здравната каса поема останалата част. Така че тук въпросът не е в парите, той е принципен. В момента се получава така, че децата, които поемат лекарството във вид на сироп, са дискриминирани", обясни пред вестника Радка Йорданова председател на Асоциация на чернодробно трансплантираните и майка на 8-годишно момиченце с присаден черен дроб.

Тя се е свързала с представител на фирмата производител на препарата. От там й обяснили, че причината е техническа грешка. Въпросното лекарство се предлага и под формата на таблетки, които са по-евтини от сиропа. То обаче е вписано само веднъж в списъка за реимбурсация, вместо под два различни номера. Ето защо НЗОК заплаща твърдата цена на хапчетата, а родителите трябва да доплащат разликата в сумата за сиропа.

„Таблетките са в по-големи дози и затова на някои деца се изписва течният препарат. Това лекарство е важно, защото без него организмът може да започне да отхвърля органа", каза още Радка Йорданова.

Пред Дарик радио пък Йорданова съобщава, че ако не бъдат чути, родителите в нейното положение ще излязат на митинг на 1 юни, когато се празнува Денят на детето.

 

От здравната каса обясняват пред Дарик, че не те определят позициите в позитивния лекарствен списък. Родителите обаче още другата седмица ще помолят здравните власти за корекция на проблема, а при липса на реакция – ще организират митинг.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития