Новини - България

В Световния ден на редките болести: Около 60 млн. души в света страдат от тях
Прочетена: 199 пъти

Днес е Световният ден на редките болести. По традиция той се отбелязва в цял свят на 29 февруари, но когато годината не е високосна, всички активности се провеждат на 28 февруари.  

 

Денят се чества от 2008 г. по инициатива на Европейската пациентска платформа EURORDIS с цел да се запознае обществеността в Европейския съюз с проблема „редки болести“. Така тази година денят ще бъде честван в над 100 страни (Европейския съюз, САЩ, Китай, Япония, Канада, Австралия, Бразилия и др.).

 

Редките заболявания могат най-общо да се дефинират като патологични състояния с ниска заболеваемост и болестност. В страните-членки на Европейският съюз едно заболяване се смята за рядко, когато засяга по-малко от 1 на 2000 души.

 

Данните сочат, че около 60 млн. души в цял свят страдат от редки заболявания. За Европа броят им е над 25 млн. души, като много от тях са деца. Според международни проучвания, около 5% от населението на Европа, включително и в България, е засегнато или ще бъде засегнато в определен момент от редки заболявания. В същото време само 5% от познатите редки болести са лечими.

Коментари

декември 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития