Новини - България

В Стара Загора: Коригират кривогледство с операция
Прочетена: 599 пъти
Снимка: Очно отделение на Болница "Тракия"

Първите две операции за корекция на кривогледство са извършени успешно в старозагорската болница "Тракия", похвалиха се от лечебното заведение. Пациенти са били дете и 35-годишна жена, разказа специалистът по детска офталмология д-р Росица Лолова.

 

Причините за появата на заболяването са основно генетични. Затова то често се среща още в детска възраст. Човек обаче може да развие кривогледство и в по-късна възраст. Заболяването може да се появи след травми, прекаран инсулт, тиреотоксикоза и др. Има и форми на вертикално кривогледство, което може дълго време да се компенсира и например да се прояви след 30-40 годишна възраст. Белег за проблема е двойното виждане и при появата му хората трябва да потърсят помощ от офталмолог.

"При операцията специалистите отслабват по-силните мускули и засилват действието на по-слабите. Естетичната корекция на кривогледството може да се извърши във всяка една възраст, но функционалната е добре да стане до 7 години", каза още д-р Росица Лолова.

Със съвременни рефрактивни лазери в болницата могат да коригират и до 12 диоптъра късогледство, обяви и началникът на отделението по офталмология в болница "Тракия" д-р Валентин Христозов. Процедурите са съвсем безболезнени и се извършват за рекордно краткото време от 20-30 секунди - толкова трае обработката с лазер на всяко око, уточняват експертите.

"Благодарние на това пациентите от региона могат да получават надеждна и високоспециализирана помощ без да се налага да ходят до Турция, където цената на процедурите е по-висока и резултът по несигурен", коментира д-р Христозов.

Самата корекция трае не повече от 3-4 минути на око, а целта е през това време да се изпари около 15 микрона от роговицата в нейната централна част на всеки диоптър късогледство. Така тя става по-плоска и пречупва по-слабо светлината. По този начин фокусът попада върху ретината, а пациентът вижда ясно без очила или лещи. След интервенцията пациентът е в състояние да си отиде в къщи.

 

Процедурите са напълно безболезнени, тъй като при провеждането им се използват капкови анестетици. Корекциите са и напълно безопасни, тъй като лазерите са снабдени със специални устройства, които се наричат тракери. Те следят окото и при най-малките движения са в състояние да преместват лазерния лъч в зависимост от движението на окото. При по-големи движения на окото те спират лазера.

 

Подходящи за корекции са хора с диоптри, които не са се променяли през последната година и са с достатъчна дебелина на роговицата. Всеки желаещ преминава през специален преглед от очни специалисти. При добре извършена процедура човек е със стабилни и близки до нулата диоптри до около 50-годишна възраст . След това е възможно да се появи нужда от оптична корекция за близо.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития