Новини - В медиите

В. „Стандарт“: Принцеса помага на клиниката в Бургас
Прочетена: 290 пъти

Германската принцеса от български произход д-р Теофана Аладжова фон Саксен-Катте дари 40 тона медицинско оборудване на УМБАЛ-Бургас, съобщава в. „Стандарт“. Дарението идва от болници в Германия, а цялата процедура по събирането и транспорта е организирана от принцеса Фон Саксен.


Дарението включва 30 обикновени болнични легла и 6 специални интензивни легла за реанимация, инвалидни колички, пациентски шкафчета, велоергометър, дефибрилатор, ЕГК апарат, перфузори и инфузионни помпи, ларингоскоп, концентратор на кислород, столове за чакалня и др. От тях ще се възползват отделенията по реанимация, кардиология, неонатология, неврология, неврохирургия, родилното, двете детски отделения, и спешното отделение.


Изданието припомня, че Теофана Аладжова фон Саксен-Катте е дъщеря на известния финансист и първи и последен върховен комисар по стопанските въпроси в Царство България до 9 септември 1944 г. великотърновеца Петър Аладжов. По време на комунистическата власт семейство Аладжови е изселвано два пъти, но бащата успява да замине за Германия и се установява в Мюнхен, а впоследствие прибира семейството си.


Теофана завършва образованието си в Мюнхен, а по-късно се омъжва за принц Херман фон Саксен и така става принцеса на Саксония. Сега живее в Берлин. В последните няколко години е изпратила повече от 63 камиона с медицинско оборудване от Германия за български болници.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития