Новини - В медиите

В. „Стандарт“: Изкуствено сърце спаси русенец
Прочетена: 391 пъти

Спешно осигурено изкуствено сърце спаси живота на 25-годишен младеж от Русенско, съобщава в днешния си брой в. „Стандарт“. Успешната операция по имплантирането е направена в столичната болница "Света Екатерина".

"Уникалното за България е, че само за 24 часа изкуственото сърце е поискано, поръчано и доставено", коментира пред изданието директорът на болницата и национален консултант по кардиология проф. д-р Генчо Начев.

Здравното министерство моментално е одобрило и осигурило нужните 200 000 лв. После с помощта на частна фирма сърцето е договорено и доставено от Германия.

 

Пациентът е бил болен от увеличено сърце - т. нар. дилатативнакардиомиопатия.

"Досега е ходил по други болници, за първи път постъпи при нас и малко след това сърцето му спря да работи. На път беше да умре", заяви още проф. Начев.

Според него спасяването на пациента би било невъзможно без светкавичната реакция на министъра на здравеопазването Петър Москов, неговия заместник и шефката на дирекция "Медицински дейности" д-р Ивелина Георгиева. Изкуственото сърце се монтира в гърдите, а пациентът носи със себе си малка раничка с батериите.

"С това сърце от "Дойче херц центрум" младежът може да изкара 5-7 години, той веднага е вкаран в списъка за трансплантация", заяви проф. Начев.

Изданието припомня, че досега у нас са направени около 20 подобни операции на изкуствено сърце, всички в болницата "Света Екатерина".

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития