Новини - България

В София и Добрич вече има прокурори, които ще отговарят за агресията срещу медици
Прочетена: 78 пъти

Прокурор Мима Куцкова ще бъде представителят на държавното обвинение, определен да координира работата на разследващите и правораздавателните орган по сигнали за нападения над медици в София, съобщиха от Софийската районна прокуратура. Телефонът за връзка с прокурор Куцкова вече е на разположение на спешните медици и лечебните заведения в столицата. Определен е и неин заместник, който ще осъществява координация и контрол при нужда. Това е прокурор Чудомир Спасов от отдел първи в столичната прокуратура, на който е поверена работата по престъпленията срещу личността и по-конкретно нападенията срещу медицински лица.

 

Агресията срещу медици в последните месеци ескалира и това бе причината в началото на юли главният прокурор Сотир Цацаров да инициира работна среща с министъра на здравеопазването проф. Николай Петров и министъра на вътрешните работи Валентин Радев. На нея обвинител №1 обеща мерки срещу нападенията. Една от тях бе определянето на нарочен прокурор за връзка с болниците и спешните центрове, дадени бяха и указания за бързи производства в такива случаи. Малко по-късно главният прокурор постави на всички окръжни прокурори срок за изпълнение на мерките до 11 септември.

 

Вчера пресцентърът на държавното обвинение съобщи за координационна среща между ръководителите на Центъра за спешна помощ (ЦСМП) в Добрич и болницата в града с Окръжната прокуратура, на която са взети конкретни решения за съвместни действия.  След обаждане на мястото на инцидента ще се изпращат полицейски патрули и ще бъдат уведомявани разследващ полицай и дежурен прокурор. Филиалите на ЦСМП в Тервел, Каварна и Шабла също ще уведомяват оперативната дежурна част или местните районни управления на МВР.

 

Всяка институция ще разполага с актуални телефони на компетентния да реагира орган, както и с отговорен служител, към когото да се обръщат органите на полицията и разследването. Окръжната прокуратура в Добрич вече е определила и прокурор, който координира и отговаря за връзките между институциите по линия на споразумението.

 

Припомняме, че от началото на септември вече има регистрирани две нападения срещу медици. 43-годишен мъж в Павликени е вилнял в спешния център, като е потрошил медицинския шкаф и мивката в шокова зала. Ден по-късно млад баща преби медицинската сестра Мария Нейкова в детското спешно приемно отделение на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития