Новини - Свят

В Сингапур ще тестват за Зика бременните със симптоми на вируса
Прочетена: 364 пъти
Снимка: Pixabay

В Сингапур съветват всички бременни жени със симптоми, свързани със Зика, да бъдат тествани за вируса, съобщава ВВС. Причината - в страната са потвърдени 82 случая на локално предаване на Зика, а пренасяният от комари вирус се свързва с тежки вродени малформации.

 

Заразата Зика възникна през миналата година в Бразилия, но бързо излезе извън нейната територия. Така само през миналата седмица са потвърдени десетки случаи на засегнати в Сингапур. Ето защо здравното министерство на страната излезе с препоръка да бъдат изследвани за заболяването всички бременни жени със симптоми като треска, обрив, зачервяване на очите и болки в ставите. Тестовете за тях ще бъдат безплатни.

 

Друга препоръка на ведомството е да се изследват и жените, чиито партньори са носители на вируса.

 

Припомняме, че Световната здравна организация препоръча бременните жени да не посещават райони, в които се разпространява Зика. А във вторник здравните власти в САЩ издадоха предупреждение бременните жени или тези, които се опитват да забременеят, да избягват пътувания до Сингапур. Другите страни, издали подобно предупреждение, са Австралия, Тайван и Южна Корея.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития