Новини - В медиите

В. „Сега“: Стигнахме американците - по лични разходи за лечение
Прочетена: 134 пъти

Според данните на Световната здравна организация България е лидер в Европа по доплащане за лечение. Цели 45% от разходите за здравеопазване у нас са частни, т.е. не се покриват с публични пари - от здравни вноски или от данъци. Данните са от 2014 г., а според по-скорошни оценки на Европейската комисия процентът лични разходи у нас е минал 48%, пише в днешния си брой в. „Сега“. Всеки втори лев, платен за лекарства, прегледи, престой в болница или за медицински изделия, е от джоба на гражданите. Според Световната банка основна част от личните разходи на пациентите се пада на лекарствата - у нас от джоба се плащат 81% от общите фармацевтични разходи. Имаме официален копеймънт - потребителски такси за преглед при лекар и за престой в болница, доплащания като избор на екип и за консумативи, медицински изделия, малка част от които се поемат от здравната каса. Плаща се от джоба и за грижи като рехабилитация, хосписи и стоматология.

 

Близо до нас са Гърция, Латвия и Унгария с 36-38% частни разходи за здравеопазване, според данните на СЗО за 2014 г. Подобно на България, и там основният дял от частните разходи е от джоба на пациентите, а не от допълнително доброволно осигуряване или застраховане. Отличници по публично финансиран здравен сектор са Холандия, Чехия, Швеция и Великобритания - там пациентите доплащат 13-17% от разходите за лечение.

 

В Русия гражданите плащат колкото у нас - 45%. В САЩ личните разходи са 52%. Навсякъде хората плащат от джоба си за лекарства - със и най-вече без рецепта, за стоматологична помощ, масово са въведени и различни такси или доплащания. В Европа обаче разходите са предвидими и рядко са непосилни, докато у нас всяка болница има право да си измисли ценоразпис за какво ли не, включително за софтуер, принтер и административно обслужване, а доплащанията за лекарства могат да бъдат жестоки за по-бедните, допълва изданието.

 

Пълният текст на статията четете в днешния брой на в. „Сега“.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития