Новини - В медиите

В. "Сега": Шеф на болница, сириец, лекари и аптекари са в ареста за измами с лекарства
Прочетена: 364 пъти
Снимка: Pixabay.com

Сириец е организатор на незаконния износ на скъпи лекарства, платени от здравната каса, съобщи БНР в неделя, като се позова на източник от разследването, пише в днешния си брой в. "Сега". В схемата участват лекари, поне един директор на болница и аптекарски вериги, обявиха ГДБОП и спецпрокуратурата на брифинг в събота.

 

В събота бе оповестен арестът на престъпна група от 7 души, които са задържани за 24 ч. В неделя не беше съобщено дали са освободени. В ГДБОП са били доведени за разпит 20 души, тоест очакват се още арести. Акцията е проведена в петък на над 60 адреса в София, Шумен, Сливница и Пловдив.

 

Престъпната група е работила с лекари от много болници в страната, твърди БНР. Болничният шеф, който е в ареста, е бил хванат да носи кашон с лекарства, изписани само по документи на болни. Едната схема е била изписани на болните скъпи лекарства да се изнасят от болниците, да се преопаковат в склад и да се продават в чужбина. Дефицитни препарати за деца и онкоболни са били изваждани и от аптеки, като по документи са се водели изписани на конкретни хора.

 

Става дума за лекарства за милиони левове за лечение на рак, диабет, псориазис, бъбречна недостатъчност и др. От снимките от акцията, публикувани на сайта на МВР, се вижда, че става дума за лекарствата „Enbrel” „Серетид" „Serevent", „Actrapid" „Humira", „Cimzia", „Biofix", „Салофалк", „Janumet", „Jentadueto", „Енжерикс", „Renagel" „Genotropin". Голямо количество от тях са намерени от антимафиотите в склада на престъпната група.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития