Новини - В медиите

В. "СЕГА": Румъния официално поиска Европейската агенция по лекарствата
Прочетена: 114 пъти

Румъния официално заяви желанието си да бъде домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), която в момента се намира в Лондон и след Брекзит трябва да бъде преместена, съобщи електронното издание Романия инсайдер. Днес висши румънски представители, сред които и министърът на здравеопазването Флориан Бодог, отиват на визита в ЕАЛ в Лондон.

 

"Привличането на агенция на ЕС ще помогне да се увеличат ролята и влиянието на Румъния. Имаме добро предложение, а и страната ни има значителен опит в медицинския сектор", обясни премиерът на страната Михай Тудосе. 

 

Холандия преди дни също представи кандидатурата на Амстердам за град домакин на ЕАЛ. Властите са готови да похарчат 2 млн. евро за това, писа електронното издание ИЮ Обзървър. Ако бъде решено ЕАЛ да се премести от Лондон в Амстердам, холандските власти ще построят съвсем нова сграда за нея в Амстердам, който е готов да инвестира между 250 млн. и 300 млн. евро в изграждането й.

 

България също изяви желание да е домакин на ЕАЛ и на Европейския банков орган, който в момента също се намира в Лондон и след Брекзит ще трябва да бъде преместен. Решението къде да бъдат преместени Европейската агенция по лекарствата и Европейският банков орган се очаква да бъде взето през ноември.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития