Новини - В медиите

В. „Сега“: Нови 500 лекарства вече не се поемат с публични средства
Прочетена: 226 пъти

Тенденцията фармацевтичните компании да изтеглят лекарствата си или изцяло от пазара, или от списъка на здравната каса се задълбочава, пише в днешния си брой в. „Сега“. 498 са били разгледаните процедури за изключване на лекарства от позитивния списък през миналата година, сочи докладът за дейността на Националния съвет за цени и реимбурсиране за 2016 г. Там се регистрират цените на всички медикаменти у нас. В позитивния списък пък са препаратите, които се плащат с публични средства - от здравната каса, от болниците или от здравното министерство. За 2015 г. от позитивния списък са изключени 398 лекарства.

 

Най-голямата част от заявленията - 202, са за медикаменти, които се отказват от плащане от НЗОК и отиват на свободния пазар, т.е. пациентите трябва да си ги плащат изцяло сами. При 153 медикамента заявлението е и за заличаване на цена, т.е. напускане на пазара. Други 46 лекарства са с прекратени разрешения за употреба у нас. 52 лекарства са изключени от позитивния списък по желание на МЗ и НЗОК - повечето заради нормативни промени, при които касата спря да плаща частично доста антибиотици.

 

Най-голяма част от изключените медикаменти са за онкология, есенциална хипертония, шизофрения, биполярно разстройство, инфекциозни болести и диабет, пише в доклада. 46 от излезлите от позитивния списък лекарства са били единствени молекули. Те са за кардиология, неврология, офталмология, ендокринология и антиинфекциозни препарати. Нито един от тях обаче не е без алтернатива за лечение при съответното заболяване, уточняват от Националния съвет по цени, пише изданието.

 

През м.г. в съвета по цени са постъпили и 257 процедури за включване на лекарства в позитивния списък. Повечето от тях - 226, са били за генерични медикаменти. Новите молекули, които са кандидатствали за включване, са били 23. Те са в областта на пулмологията, кардиологията, хематологията, ендокринологията, онкологията, ревматологията.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. „Сега“.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития