Новини - В медиите

В. „Сега“: Личните лекари искат още санкции за отказ от имунизация
Прочетена: 289 пъти

По-сериозни санкции за хората, които отказват задължителна имунизация, искат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, съобщава в „Сега“ в днешния си брой. Личните лекари посочват, че е необходимо въвеждане на изисквания при постъпване в учебно заведение да са извършени всички задължителни ваксини.

 

В момента Законът за здравето предвижда глоба от 50 до 100 лв. за отказ от задължителна ваксина, припомня изданието. Децата, които постъпват на ясла и градина, също трябва да са имунизирани, без ваксини не може да се получават и детски. За постъпване в училище обаче имунизацията не е задължителна.

 

Според личните лекари трябва да се разшири задължителният имунизационен календар у нас и да включва и ваксини срещу менингит тип Б и варицела. Към препоръчителните трябва да се прибавят и нови, например против грип, ротавируси и хепатит А, като те се плащат поне частично от държавата.

„За да се избегнат евентуални бъдещи проблеми с осигуряване на достатъчен брой ваксини са необходими промени в начина на планиране и провеждане на търговете за доставка на ваксини. Добре е те да бъдат реализирани поне една календарна година по-рано от изисквания момент за доставка", смятат общопрактикуващите лекари.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития