Новини - В медиите

В. "Сега": Електронната рецепта се отложи с още три месеца
Прочетена: 408 пъти

Издаването на електронни рецепти на пациентите ще започне през март догодина, обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той напомни, че електронната рецепта е част от цялостната концепция за електронно здравеопазване, което ще започне да работи напълно през първата половина на 2017 г., информира в днешния си брой в. "Сега".

 

По думите на д-р Шарков, цитирани от изданието,  електронната рецепта ще замести хартиената, а изписаните лекарства ще бъдат нанасяни от лекаря по електронен път в здравната карта на пациента. С нея той ще може да ги купи в аптеката. Информацията какви медикаменти са изписани и в какво количество ще постъпва и в сървъра на НЗОК.

"Това е един механизъм, чрез който може да се осъществява непрекъснат и постоянен контрол. Всяко нещо, което въвеждаме поетапно - както автентификатора, така и всяка една част от електронното здравеопазване, дава възможност НЗОК да защитава парите на българските граждани. Това е задължение на касата по закон и то трябва да бъде изпълнявано", допълни Шарков.

Това е поредното отлагане на въвеждането на електронната рецепта, която последно трябваше да е факт до края на тази година, а преди това се очакваше да влезе в сила от април 2016 г., припомня в . "Сега".

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития