Новини - В медиите

В. "Сега": Безплатните лекарства за хипертония се отлагат за догодина
Прочетена: 395 пъти

Поредното обещание на  здравния министър Петър Москов за безплатни лекарства за хипертония се отлага, пише в днешния си брой в. "Сега".

 

Вместо от 1 август тази година евтините медикаменти за есенциална хипертония ще са 100% покрити от здравната каса от 1 април догодина, реши надзорният съвет на касата. За целта е нужна и промяна в наредбата на МЗ.

 

Преди няколко месеца Москов обяви, че ще има осигурени безплатни базови лекарства за хипертония още тази година. В момента препаратите за високо кръвно се покриват между 25% и 75% от касата. В списъка с реимбурсираните от НЗОК препарати за хипертония има 398 медикамента, но идеята беше напълно безплатни да станат само най-евтините в различните лекарствени групи, които са общо 41. Това значи, че промяната щеше да касае 41 лекарства.

 

От касата обясниха отлагането с технически проблеми при промените в позитивния лекарствен списък, по който плаща НЗОК. Освен това е ясно, че касата отново е в сериозен преразход - и в перото за лекарства, включително и онкологичните, и в перото за болници. Очакваше се 100% плащане на лекарствата за хипертония да увеличи разходите на НЗОК с 6-7 млн. лв.

 

Промяната така или иначе нямаше да помогне особено на пациентите. Най-евтините препарати за хипертония струват 2-3 лв. и масово пациентите си ги купуват сами, тъй като за да получат рецепта от личния си лекар, трябва да платят потребителска такса от 2.90 лв. Дори касата да поеме 100% от цената, най-евтините лекарства пак ще са на по- ниска цена от стойността на таксата. Затова и според данните на здравната каса към момента едва 300 000 пациенти получават лекарства за хипертония по линия на НЗОК, докато данните на кардиолозите са за 2 млн. хипертоници у нас.

 

С цел икономии се затяга и режимът за отпускане на терапии за хепатит С - занапред вече протоколи за лечение ще се издават само в 4 болници у нас - "Св. Георги" в Пловдив, "Г. Странски" в Плевен, "Св. Марина" във Варна и Александровска в София.

 

Касата обаче ще плаща ново скъпо лекарство за миелофиброза.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития