Новини - Свят

В САЩ осъществиха първата в света трансплантация на черен дроб между носители на ХИВ
Прочетена: 483 пъти

Лекари от медицинския институт „Джон Хопкинс” обявиха, че са извършили първата в света трансплантация на черен дроб, при която и донорът, и реципиентът са носители на ХИВ, предават световните агенции. Според информацията, същият донор дарява и бъбрек отново на пациент, носител на вируса. Двамата пациенти и техният донор, чиято самоличност остава в тайна, се възстановяват добре след операциите.

 

В САЩ такива хирургически процедури дълго време са забранени със закон, приет през 80-те години на миналия век. Той забранява трансплантацията на органи от пациенти с ХИВ. През 2013 година американският президент Барак Обама обнародва закона "НОРЕ", който отменя въпросната забрана.

 

Според експерти от медицинския институт „Джон Хопкинс” в Щатите всяка година умират до 600 ХИВ-позитивни пациенти, които биха могли да станат донор. Ако техните органи се използват за трансплантации, могат да бъдат спасени над 1000 човешки живота. По всяко време в листа на чакащите в САЩ има приблизително 122 000 души и се усеща непрекъснат недостиг на донори.





Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития