Новини - Свят

В Сърбия за пръв път глобиха родители за отказ да имунизират децата си
Прочетена: 620 пъти

В Сърбия бяха наложени първите глоби за родители, които не ваксинират децата си - три в Белград и една в Крагуевац. Според съда в Белград, в последните три месеца са издадени четири глоби и 10 предупреждения за родители, които не ваксинират децата си срещу заушка, рубеола и морбили, съобщава сръбският в. „Блиц”.

 

Съгласно Закона за защита на населението от инфекциозни болести, който беше приет през март миналата година, ваксините в Сърбия са задължителни. За родители или настойници, които не ваксинират децата си, са предвидени глоби от 30 000 до 150 000 динара.

 

От съда в Белград заявиха, че след влизането в сила на закона, са подадени 241 обвинения и са издадени 32 акта. Отхвърлени са 11 искания, издадени са 18 предупреждения и 3 присъди.  Еднократните глоби за родители, които отказват да ваксинират децата, са до 10 000 динара.

 

Имунизационният обхват на ваксината срещу заушка, рубеола и морбили е 81% за Сърбия, а специално за Белград -  65,2%. За да се гарантира колективният имунитет и да се предотврати разпространението на инфекцията, е необходимо да бъдат ваксинирани над 95 на сто от децата.

 

Ваксината срещу заушка, рубеола и морбили се поставя на децата на 2 г. и 7 г., но в последните години в Сърбия родителите избягват имунизациите заради твърдения, които свързват ваксината с появата на аутизъм. Според епидемиолозите обаче връзката не е научно доказана. Заради спада на имунизациите в много страни в Европа бе регистрирана епидемия от морбили. През март бум на заболели от морбили имаше на границата между Унгария, Румъния и Сърбия. Сърбия обаче успя да се спаси от епидемията заради по-добрия ваксинален обхват, но в съседна Румъния от заболяването починаха 23 деца, допълва изданието.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития