Новини - България

В публичната банка за стволови клетки у нас: Под 3000 донора, а са нужни поне 10 хил.
Прочетена: 125 пъти

Донорите на стволови клетки в регистъра на Националната донорна публична банка са под 3000. Това стана ясно от думите на националния консултант по имунология и началник на Клиника по клинична имунология с банка за стволови клетки в УМБАЛ „Александровска“ проф. Елисавета Наумова по време на кръгла маса за донорството на стволови клетки. Форумът се проведен по инициатива на Националната публична донорна банка за стволови клетки и костен мозък в УМБАЛ „Александровска“, Изпълнителната агенция по трансплантация и Българския червен кръст, под патронажа на Министерството на здравеопазването.

 

Националният консултант припомни, че публичната банка в България е създадена през 2009 г. със заповед на министъра на здравеопазването и че именно тя дава тласък за развитието на алогенната трансплантация от неродствени донори в страната ни.

 

„Броят на донорите в българския регистър е под 3000, което е недостатъчно, за да може нашите пациенти да намерят донор сред българските доброволци. Ако се съобразим с особеностите на генофонда на нашата страна, този регистър трябва да наброява минимум 10 хил. души, а за да имаме успех и по-често да намираме донори трябва регистърът да бъде десетки пъти по-голям. По този начин ще бъде улеснен достъпът на българските пациенти до високоефективния и съвременен начин на лечение, какъвто е клетъчната трансплантация“, каза проф. Наумова.

 

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, който участва в събитието, каза:

 

„За разлика от донорството на органи, където е трудно и тежко да бъдат убедени близките на пострадал, че той вече е донор и че, дарявайки, ще помогне на непознати хора, ще спаси живот и ще промени съдбите на цели семейства, по-постижимо и по-лесно е да убедим хората да дарят част от своята кръв, от своя костен мозък или да позволят взимането на кръв от пъпната връв. Пътят е информираност и публичност.“

 

Пред медии зам.-министър Ненков коментира, че държавата ще участва активно в процеса по насърчаване донорството на стволови клетки, като целта е броят на донорите да достигне 10 хил. души.

 

„Пътят за постигане на тази цел е да стигне информацията до потенциалните донори и те да разберат, че процедурата за взимане на кръв е минимално инвазивна и минимално болезнена, че при процедурата за костен мозък практически също не съществува риск за здравето на човека, че при взимането на кръв от пъпна връв се иска само съгласие, а по този начин могат да бъдат спасени човешки животи“, посочи още заместник-министърът.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития