Новини - България

В Пловдив поставиха порт катетър за химиотерапия на 8-месечно дете
Прочетена: 514 пъти
Снимка: УМБАЛ "Св. Георги"

Операция за поставяне на порт катетър на 8-месечно момиченце с невробластом е извършена в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, съобщават от лечебното заведение. През имплантирания порт ще се извършва химиотерапия.

 

Първоначално момиченцето, чието семейство е от област Пазарджик, е прието в Отделението по онкохематология на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Свети Георги“. След като е установено наличието на невробластом, е насрочена операция за поставяне на порт катетър. Въпреки, че този вид интервенция се прави изключително рядко при деца в България, медиците пристъпват към нея, тъй като е жизненоважна, за да започне курсът на химиотерапия на детето.

 

Невробластомът е най-честият солиден тумор в детска възраст. При осеммесечното момиченце този тумор се намира в медиастинума – пространство в гръдния кош, намиращо се между двата бели дроба и ограничено отпред от гръдната кост, отзад от гръбначния стълб и отдолу от диафрагмата. В медиастинума са разположени сърцето и неговите главни кръвоносни съдове, хранопроводът, тимусът, трахеята, лимфни съдове и нерви.

 

Солидните тумори не са често срещани в детска възраст, но според световната статистика за детската смъртност заемат второ място след злополуките. Наред с бързия растеж, сред особеностите им са и по-особената локализация в тялото и чувствителността на повечето от тях към лъчелечение и химиотерапия. Това е и причината да се предприемат мерки за започване на химиотерапия при момиченцето.


Имплантиращият се порт катетър е устройство, което се въвежда под кожата в тялото, обичайната му позиция е на гърдите. Благодарение на това устройство по максимално щадящ начин ще се извършват химиотерапевтичните процедури. Гарантират се минимална токсичност и по-малко странични реакции на организма при провеждане на химиотерапията. самото устройство – порт катетър, е дарено на Отделението по онкохематология специално за 8-месечното момиченце.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития