Новини - България

В Пловдив извършиха уникална ендоскопска операция за премахване на тумор на хипофизата
Прочетена: 343 пъти
Снимки: УМБАЛ "Св. Георги"

Уникална ендоскопска операция за премахване на аденом на хипофизната жлеза е извършиена в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“, съобщиха от лечебното заведение. Пациентът е 50-годишен мъж от пловдивско село.

 

Достъпът до хипофизната жлеза, която се намира в малка костна ямка на черепната основа, е осигурен през носната кухина – т.нар. трансфеноидален достъп, затова и водещият операцията е специалист по оториноларингология – УНГ хирургът проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“. Заедно с него в операцията са се включили д-р Владимир Наков от Клиниката по неврохирургия на „Токуда Болница“, доц. д-р Христо Желязков, началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Свети Георги“ и д-р Иво Кехайов, неврохирург от същата клиника.

 

Възстановяването от интервенцията за пациента е в значително кратки срокове – след едно денонощие той вече е на крака, съобщават от болницата.

 

Медиците уточняват, че все още обичайното лечение при микроаденом на хипофизата включва единствено прием на медикаменти, а класическият трансфеноидален метод е микрохирургичен – под микроскоп. Ендоскопският ендоназален подход в световен мащаб става все по-предпочитан, поради по-добрата непосредствена визуализация на оперативното поле. А операциите се извършват след консултации с неврохирург. След хирургичната намеса пациентите могат да водят нормален живот.

 

Не всички аденоми обаче е възможно да се оперират през носната кухина. Методът се прилага, когато туморът е в т.нар. „турско седло“ – костната ямка. Транскраниалната – отворената, операция се извършва при тежки случаи, когато туморът излиза извън пределите на турското седло. Поради високия риск от усложнения съвременната неврохирургия се опитва да прибягва до този метод, единствено когато е невъзможно туморът да бъде отстранен  ендоскопски. 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития