Новини - България

В Пловдив изследват безплатно за туберкулоза
Прочетена: 255 пъти

УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив организира за четвърти път тази година „Седмица на отворените врати“ за скрининг на риска от туберкулоза. Тя ще се състои от 5 до 9 декември включително в Отделението по фтизиатрия. В този период ще се извършват медицински консултации и на пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания.

 

Акцията е част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България по Програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Целта на безплатния скринивг е да се повиши информираността по отношение на туберкулозата, като същевременно с това всеки пациент получи достъп до здравни услуги, смятат фтизиатрите от УМБАЛ „Свети Георги“.

 

Желаещите да се включат в скрининга трябва да го направят във времето от 08:00 до 13:00 часа, от 5 до 9 декември включително на адреса на Отделението по фтизиатрия – бул. „Пещерско шосе“ №66А, в съседство с Хирургичния блок. За повече информация заинтересованите от скрининга могат да позвънят на телефон: 032/602 770.

 

Новост в декемврийската кампания на фтизиатрите е, че те ще извършват и медицински консултации на пациенти в риск - зависими от наркотични вещества и алкохол, както и техните контактни лица.

 

Приоритет на кампанията отново ще бъдат случаите на латентна туберкулоза.

„Става дума за безсимптомно състояние при инфектирани лица, при които не се наблюдават клинични, микробиологични или рентгенологични данни за наличие на активно туберкулозно заболяване“, обясни началникът на Отделението по фтизиатрия д-р Веселин Давчев.

Макар че хората с латентна форма на заболяването не проявяват явни симптоми на активна туберкулоза и не са носители на заразата, те могат да бъдат окачествени като постоянни резервоари на инфекцията. При някои от тях има повишен риск от развитие на активно заболяване и те могат да станат източник на инфекция.

 

За осъществяване на контрола на заболяването от първостепенно значение е бързото диагностициране и адекватното лечение на болните с активна туберкулоза. По този начин освен излекуване на вече заразените ще се постигне и прекъсване на веригата на предаване, подчерта д-р Давчев. Също така трябва да се проследи и състоянието на лицата, които са били в контакт с болния от активна туберкулоза.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития