Новини - България

В „Пирогов“ извършиха уникална за Югоизточна Европа операция с 3D принтиран индивидуален имплант
Прочетена: 357 пъти

В УМБАЛСМ „Пирогов“ е извършена уникална операция за Югоизточна Европа с 3D принтиран индивидуален имплант, чрез която е спасен 43-годишен мъж с рак на лицето, съобщават от лечебното заведение. Интервенцията е реализирана от екип от 20 души, ръководени от завърналия се от Англия за целта доц. д-р Николай Янков, който е сред светилата в областта на лицево-челюстната хирургия.

 

Трансплатираният 3D принтиран титаниев имплант е изработен в Германия по индивидуална мярка на пациента –мъжа от София със злокачествено образувание, при който туморът и разсейките са засегнали сериозна част от лицето му.

 

След продължителни консултации и прегледи от специалисти от различни болници, мъжът се свързва с доц. Янев.  Лицево-челюстният хирург е доказан специалист, както у нас, така и в Европа. Активната му работа в Англия го е усъвършенствала в областта на лицево-челюстната и онко хирургията. Там доц. Янев се занимава активно именно със спасяването на пациети, които имат рак на лицето, използвайки най-съвременната технология на 3D принтирането, създадена от немския консорциум „KLS Martin Group”.

 

Ревюлюционната за Югоизточна Европа интервенция продължава над 12 часа. По време на нея в операционната на неврохирургията на „Пирогов” доц. Николай Янев, д-р Светослав Славков и екипът отстраняват костта и меките тъкани, засегнати от тумора. На тяхно място е реплантирана с микроскопска техника част от фибулата или т. нар. „малък пищял” (дългата тръбеста кост в задната долна част на крака) и я фиксират към индивидаулно изработения чрез 3D технологията титаниев имплант.

 

Предоперативните етапи, през които преминава пациентът са сериозни и полагат основите на добрия резултат. Най-напред доц. Янев прави високоспециализирани изследвания, които не просто доказват заболяването, но и  са отправна точка в създаването на индивидуалната изработка на импланта, заместващ „изядената” от тумора част на лицето. След това доц. Янев качва резултатите от скенера в специалната платформа на „KLS Martin Group” и техните партньори за Балкансия полуостров, фирма „BIOPRINT”. Попаднали там, те се обработват от специален софтуер, който създава индивидуалния и строго специфичен имплант. През цялото време на този високотехнологичен процес, хирургичният екип в София провежда конферентна връзка с екипа на технологичния гигант в Тутлинген, Германия. Там, в реално време се осъществява виртуална операция с премахване на засегнатите от тумора тъкани и трансфер на тъкани от отдалечени части на тялото, за да се постигне оптимално най-добро възстановяване на лицевите дефекти. Доцентът наблюдава как компютъра най-напред създава модел на лицето, в който фигурират дори най-малките детайли от засегнатата от онкологичното заболяване част на челюстта. След това софтуерът „отстранява” тази зона и започва прецизно да съзада виртуален имплант, който ще бъде поставен по-късно при операцията. Абсолютно през цялото време софтуерът и немските инжинери искат потвърждение за точността на детайлите от доц. Николай Янев. Специалистът има последната дума за одобрение преди 3D принтерът да извае индивидуалната мярка „водачи”, модели и титаниев имплант. След като лицево-челюстния хирург е напълно удовлетворен от най-подходящото предложение, той отговаря на софтуера положително и процесът на принтиране стартира.

 

След завършване на процеса на планиране и многократно потвърждаване на отделните стъпки в самия план, KLS Martin Group произвежда реален модел на лицето и оперативната зона, водачи за костните срязвания, както в областта на лицето, така и на отдалечените костни тъкани, които ще се използват за възстановяването на лицевите дефекти.

 

Готовият 3D имплант пристига в България в началото на август. Пациентът вече е подготвен, за да може  екипът на доц. Николай Янев  да отстрани тежкото лицево заболяване и да извърши автотрансплантацията на тъкани от отдалечени части на тялото.

 

След получаването му в България, се осъществява сложната многочасова операция, за отстраняване на тежкото лицево заболяване и трансплантира тъкани от отдалечени части на тялото, за възстановяване на лицето. В момента пациентът получава адекватни грижи по световен протокол в неврореанимацията на университетската спешна болница „Пирогов”, съобщават от болницата.


 

Кой е доц. д-р Николай Янев?

 

Доц. д-р Николай Янев притежава двойно образование - по Медицина (MD) и Стоматология (DMD), призната специалност по Лицево-челюстна хирургия (ЛЧХ) в България и по Орална и Лицево-челюстна хирургия (OMFS) във Великобритания, както и защитен докторат по Медицина (PhD).

 

Той е лицево-челюстен хирург в СБАЛ по ЛЧХ – София, специалист лицево-челюстен хирург в Royal Derby Hospital Великобритания, доцент в Медицински университет - Плевен, консултант лицево-челюстен хирург към МБАЛ Европа – София и доцент към МУ – Плевен.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития