Новини - България

В петък решават съдбата на пръстовата идентификация
Прочетена: 808 пъти

Обещаната среща, на която новият екип на Министерството на здравеопазването ще реши какви правни действия може да предприеме, за да премахне системата за пръстова идентификация в болниците, по всяка вероятност ще се състои още този петък, потвърдиха за Redmedia източници от ведомството.

 

На срещата са поканени всички страни по делото, което беше заведено във Върховния административен съд (ВАС) срещу въвеждането на т. нар. пръстови отпечатъци. Сред тях са Центърът за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ), сдруженията на частните и общински болници в България, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), здравното министерство и Министерския съвет.

 

Ако всички единодушно се съгласят, че системата трябва да бъде премахната, служебният министър д-р Илко Семерджиев ще се възползва от всички позволени от закона методи, за да я елиминира, обяви самият той преди седмица. Междувременно обеща да подготви почвата за въвеждането на електронна здравна карта.

"Правните възможности всъщност са две. Едната е всички да изчакаме въпросът да бъде решен от съда, а втората - служебният министър да внесе в Министерския съвет предложение за отмяна на промените в Наредбата за достъп до медицинска помощ, въведени от министър Москов", коментира за Redmedia председателят на ЦЗПЗ Стойчо Кацаров.

По закон служебният министър може да променя всички подзаконови нормативни актове, които регламентират пръстовите отпечатъци. Това обаче едва ли ще елиминира основния правен проблем, а именно - фактът, че идентификацията чрез събиране на биометрични данни не фигурира в нито един основен закон. При това положение редакцията на една наредба може и да не доведе до желания ефект.

 

Според запознати съществува и възможност министерството да оттегли жалбата си срещу последното решение на тричленния състав на ВАС от края на ноември, в което съдът постанови системата за пръстова идентификация в болниците да бъде временно спряна. По този начин решението на магистратите ще може да влезе в сила от момента на оттегляне на жалбата.

 

Останалите възможности пред новия екип на здравното министерство по всяка вероятност ще станат ясни в петък.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития