Новини - България

В МУ-София: Съмнителни схеми за внос на студенти
Прочетена: 2018 пъти
Между трима и петима кандидат-студенти се бореха за едно място в МУ-София по време на тазгодишната кампания. Снимка: МУ-София, откриване на учебната година

Кой осигурява чуждестранните студенти в най-големия медицински университет у нас, които щедро заплащат по 8 000 евро годишна такса за обучение?

 

Отговорът е в одитния доклад за дейността на МУ-София през последните две години и половина, с който Redmedia разполага. Документът разкрива съмнителни договори за посредничество и реклама с тлъсти комисионни за фирми и физически лица, някои от които временно пребиваващи в България. Ползвайки услугите им, според доклада, бившето ръководство е ощетило университета с над 1,2 млн. лв., но не това е причината одитът да стигне до ДАНС, Прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция.

 

Медицинският университет в София, като всяко друго висше учебно заведение, има право да се промотира като обучаваща институция зад граница и да набира чуждестранни студенти. За целта ректорът е длъжен да обяви открита процедура по Закона за обществените поръчки, чрез която да избере изпълнител за услугата „набиране на кандидати за обучение в МУ-София”. Вместо това в периода 01.01.2014 г. – 30.06.2016 г. ръководството е подписало 15 посреднически договора с физически и юридически лица, при това без решение на Академическия съвет на университета. В споразуменията също така са формулирани различни предмети на дейност - рекламиране, промотиране, даване на информация и разяснения за условията и реда за приемане на чуждестранни студенти в МУ – София. Но според одиторите всички са осигурявали една и съща услуга, а именно набиране на студенти за обучение.  

 

Според данните от проверката през 2014 г. МУ-София е имал 3 договора с посредници, по които е изплатил общо 156 110 лева. През 2015 г. договорите вече са 6, а изплатените суми съответно 366 945 лева. През първите шест месеца на тази година договорите пак са 6, но разходите по тях са набъбнали почти двойно до 691 400 лева.

"Общо изплатените средства от МУ – София като комисионни по тези договори за всяка една от годините 2014, 2015 и 2016 г. надхвърля праговете по чл. 14, ал. 1, т. 2 от Закона за обществени поръчки (отм.), съгласно който МУ е следвало задължително да проведе открита процедура за избор на изпълнител/и", гласи констатацията на одиторите.

По-притеснителният факт в случая е, че над половин милион лева са отишли при четирима души със статут на временно пребиваващи в България. Например, за посредническите си услуги Мехмед Мете (чиито произход не се уточнява) е получил 228 112 лв. за последните две години и половина, а Хамза Кечеджи - 142 093 лева. Сумите за Чифитчи Абдухалик и Чагла Рахат са съответно 100 278 лв. и 97 009 лв., което прави почти 570 хил. лв. за четиримата посредници. Одиторите са открили също, че в договорите им са посочени само личен номер на регистрация на съответния чуждестранен гражданин и едни и същи адрес и телефон за всички.

 

Проверка на Redmedia пък установи, че Мехмет Мете и Хамза Кечеджи са били състуденти по медицина и дори длъжници на същия университет, който в последствие са обслужвали като посредници. Имената им фигурират в списък на чуждестранните студенти от Медицински факултет – София, дължащи такса за обучение за летен семестър на учебната 2011/2012 година. Тогава Мехмет е бил в четвърти курс и не е внесъл навреме 4889 лв., а Хамза е била в трети курс с дълг от 5867 лева. 

 

Другите пропуски, разкрити от одита са, че нито един от посредническите договори (с изключение на този с "Интер Хекс" ООД за изключително представителство и набиране на кандидат-студенти от Австрия, Германия и Великобритания) не е регистриран в деловодната система на МУ-София. От тях не става ясно колко и кои студенти са набрани от съответния посредник и липсват ясни правила за отчет и изплащане на комисионните. В резултат одиторите констатират, че различни посредници са получавали пари за един и същи студент, но за различни периоди на годината (семестри). Освен това по договорите са отчитани и записвани чуждестранни студенти, прехвърлени от други висши училища, за които са изплащани комисионни в размер на 10%, както от нормативно определената годишната такса за обучение (в размер на 8 000 евро), така и от определените допълнителни такси за неизучавани дисциплини или такива с непризнат nорариум за всеки индивидуален студент (достигащи в някои случаи до 18 000 лв.), допълва одитният доклад.

 

Утре очаквайте подробности за незаконосъобразното изнесено обучение на МУ-София в чужбина, което може да направи стотици дипломи невалидни. Докладът на одиторите съдържа и любопитни данни за екзотичните командировки, високите заплати и скъпите придобивки на бившето ръководство на университета. 

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития