Коментари -

В МУ-София: Ректорски войни за 80 млн. лева
Прочетена: 1392 пъти

Високите заплати са най-малкият проблем на Медицинския университет в София. За международния престиж и солидните приходи, които има едно от най-големите висши училища у нас, 9000 лв. ректорско възнаграждение на месец може да се счита и за недостатъчно. Разбира се, на фона на одитен доклад, пълен с констатации за нарушения, ситуацията изглежда малко по-различна. Особено, когато в схемата са намесени екзотични командировки, спортен Range Rover 4x4, политически обвързана строителна фирма и едни 80 млн. лв. в трезора на БНБ.

"В момента имаме 80 млн. лева по сметка в БНБ и 5 млн. лева депозит", разкри уволненият преди дни главен счетоводител и ръководител на отдел "Финансови ресурси" в университета проф. Красимира Маркова.

Точно заради тези пари в най-голямото медицинско училище у нас се вихрят скандали, отстраняват се длъжностни лица и се водят истински ректорски войни.

 

На пръв поглед нищо особено. Бившето ръководство иска да се върне на власт, за да продължи да раздава високи заплати, да получава тлъсти комисионни, да обикаля света и да си кара джипа, "купен с лихвите от депозита", както отбеляза проф. Маркова. За целта с нейно участие спешно се инициира смяната на действащия ректор проф. Вихра Миланова чрез свикване на Общо събрание на 11 октомври. Проф. Миланова от своя страна се опитва да осуети плановете, като отстранява авторите на подписката за свикване на събранието (вкл. проф. Маркова), заедно с ключови лица от администрацията на предшественика й (а отскоро и клиент на прокуратурата) проф. Ваньо Митев.

 

Уволненията обаче никак не са случайни, защото си отиват ръководителите на отделите, през които минават основните парични потоци на университета - "Финансови ресурси", "Обществени поръчки" и "Капитално строителство". И е пределно ясно, че който управлява точно тази администрация, ще разпределя и наличните в БНБ милиони.

 

Истинският проблем е, че бившето ръководство на МУ-София в лицето на проф. Ваньо Митев е имал свои планове за спестяванията от 80 млн. лв., които настоящият ректор проф. Миланова може да осуети.  

"Да, тези 80 млн. лв. съществуват, те са в банката, но ние вече сме ги разпределили предварително. Защото има една инвестиционна програма на университета 2015-2017 г., в която има заложено построяването на ново общежитие на МУ, построяване на ректорат и отделно няколко блока, които трябва да бъдат реновирани", издаде "тайната" на скандала вече бившият ръководител на отдел "Капитално строителство" Симона Манолова.

Думите й се потвърждават от предадения на прокуратурата предварителен доклад на одиторите за констатираните нарушения в МУ-София в периода 2014-2016 година.

 

В него се споменава за обществена поръчка с избран изпълнител за инвестиционно проектиране и строителство на общежитие в район "Триадица" с обща стойност на офертата 16,5 млн. лв. без ДДС. С избраната след публичния търг фирма предстои да се сключи договор, а ако това не се случи, тя има право да поиска неустойка в размер 10% от крайната цена или точно 1,65 млн. лв. без ДДС, допълни Манолова.

 

Разбира се, на фона на 80 млн. лв., сумата е като жълти стотинки и може да бъде преглътната. Въпросът е при кого ще отидат парите при следващата обществена поръчка и дали няма да са повече от 16,5 млн. лева?

 

Тук е мястото да припомним един от най-притеснителните факти в одитния доклад. Всички осем обществени поръчки за строителство на обща стойност 26,5 млн. лв., обявявани от МУ-София в периода, когато на власт е бил бившият ректор проф. Ваньо Митев, са били печелени от една и съща фирма – "Техно-енерджи" ООД. Същата компания е и избранникът, който очаква да подпише договора за строителство на общежитието за 16,5 млн. лева. А както писа в. "Капитал Daily", "Техно-енерджи" ООД е част от групата на "Вайс профил", която на свой ред се счита за близка до партията ДПС.

 

При така нареденият пъзел става ясно, че лъвският пай от спестените 80 млн. лв. в сметките на МУ-София по всяка вероятност са предназначени за една единствена фирма с политически гръб.

 

Дали е така в действителност, ще установи прокуратурата. При всички положения обаче ректорската война ще вземе още жертви. И дано сред тях да не се окаже и граденият с години международен авторитет на Медицинския университет.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития