Новини - В медиите

В. „Монитор“: Туберкулозен на улицата, болници си го подмятат с часове
Прочетена: 261 пъти

Туберкулозно болен е отказал лечение, след като е чакал часове наред да бъде приет в болница. За случая разказа спешният лекар д-р Десислава Кателиева, която е и председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ, пише в днешния си брой в. „Монитор“.

„В спешното отделение на Националната кардиологична болница, където в момента бях дежурна, докараха с линейка около 40-годишен пациент. По всички белези той беше с остра милиарна туберкулоза фазата, в която заболяването е заразно“, обясни д-р Кателиева и добави: „Изолирах го в една празна стая, за да предпазя екипа и останалите пациенти. После започнах да звъня къде ли не, никой не се ангажира да вземе нещастника в неделя след обяд, допълни тя и уточни, че това се е случило преди седмица“.

Д-р Кателиева неколкократно избирала дежурните телефонни номера на Университетската белодробна болница „Св. София". След като не успяла да се свърже, набрала горещия телефонен номер в Министерството на здравеопазването, откъдето й казали да изпратят пациента в белодробната болница. Спешната лекарка решила да рискува и направо да го закара там. От Центъра за спешна помощ обаче отказали линейка преди да са сигурни, че там ще го хоспитализират. След упорити увещания оттам обещали да изпратят кола, пише вестникът.

„Докато обаче линейката дойде, пациентът поиска да подпише декларация за отказ от лечение и си тръгна със съдбата на обречена жертва, биологична бомба за всички около него“, разказа д-р Кателиева.

Директорът на Университетската болница по белодробни Любчо Пенев обяснява през изданието, че е трябвало пациентът да бъде транспортиран при тях и че не отказват хоспитализации, от която и част на страната да е болният, още повече на такива случаи.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. „Монитор“.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития