Новини - В медиите

В. „Монитор“: Режат леглата в лудниците, за да пестят
Прочетена: 516 пъти

Близо 140 легла за лежащо болни са били орязани в психиатричните болници у нас за последните двадесет години. Причината е безпаричие и липсата на лекари, установи репортерска проверка на „Монитор". В многопрофилните лечебни заведения дори са закрити цели отделения. Такъв например е случаят във Враца. В същото време вече станаха традиция инцидентите с психично болни, пуснати на свобода и без надзор.

 

Към момента стационарната психиатрична помощ у нас разполага с 4917 легла, но реално само малко повече от половината са за провеждане на цялостен курс на лечение. 2383 от местата са в специализираните психиатрични болници, които са общо 12 на брой. Цялостен курс на лечение на хартия може да се провежда и в някоя от петте клиники към университетските болници (виж картата), но с две уловки. Първо - местата и в тях са много малко - едва 519. И второ във въпросните клиники често пъти се практикува и стационарно лечение - т.е. само се гледа дали болните си пият лекарствата и какво е общото им състояние.

 

Същото е положението и в 17-те психиатрични отделения към многопрофилните лечебници. Те разполагат с 430 легла. Единствено и само дневен стационар пък предлагат 12-те центъра за психично здраве, които разполагат с общо 1585 места. В техния случай обаче болните реално се наблюдават само през деня, а до хоспитализация се стига само в извънредни случаи и за няколко дни. Създаването на центровете за психично здраве стартира 2004 г., като идеята бе във всеки областен град да има по един. През 2008 г. обаче реформата бе спряна заради липса на средства и така центровете останаха само 12.

 

В същото време се оказва, че няма европейска норма за брой психиатрични легла спрямо брой население в държава или регион. Всяка държава има своя политика в областта на здравеопазването. Затова няма и европейски директиви, а само препоръки, коментира водещият психиатър проф. Христо Хинков, който е и директор на Националния център за обществено здраве и анализи. Съществува европейски план за действие в сферата на психичното здраве. В него се констатира, че в повечето страни членки на Европейския съюз, включително и България услугите за психично болни са от стационарно - приютен тип и обслужват хронично болни. Препоръката е тези услуги да се развиват в общността под формата например в дневни центрове за психично здраве, за да могат хората да се ресоциализират, поясни той.

 

Именно по европейски проект е създадено последното закрито отделение по психиатрия - това в Многопрофилната болница във Враца. То отвори врати през 2010 г., но вече след петгодишния период, в който то бе поддържано със средства по проекта, се оказа, че болницата не може да го финансира и то беше закрито, съобщи проф. Христо Хинков.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. „Монитор“.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития