Новини - В медиите

В. „Монитор“: Психиатриите пълни, 70 000 луди по улиците
Прочетена: 203 пъти

Близо 70 000 с психични отклонения бродят по улиците из страната. Това е приблизителната цифра, тъй като у нас няма регистър на психично болните или някаква база данни, за да се знае със сигурност точният им брой, съобщава в днешния си брой в. „Монитор“, като се позовава на психиатри.

 

Психиатриите в момента са препълнени, тъй като през пролетта и есента се обостря състоянието на хората с такъв тип проблеми, установява репортерска проверка на изданието.

 

52 845 човека с психични отклонения са били хоспитализирани само за една година. Това представлява 2,3% от общия брой на приетите за лечение в болница в страната, показват данни на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи за 2015 г., от когато са последните цифри. Най-много са лицата между 18 и 65 години - 44 497. Следва възрастовата група на малолетните и непълнолетните, до 18 години - 2672. Най-малко са лицата над 65-годишна възраст – 5676, пише още телеграф.

 

Същевременно 40% от стационарно лекуваните пациенти са болни от шизофрения и шизотипно разстройство, следват тези с афективни психози, тревожни разстройства и синдром на алкохолна зависимост. Първичните хоспитализации са най-малко при болните с афективни психози (10%), следвани от шизофрения (12,6%) и от пациентите с депресивни разстройства (18%). Около 11 на сто са хоспитализираните пациенти със зависимости. Голяма част от тези болни са приемани в психиатрични болници не веднъж.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. „Монитор“.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития