Новини - В медиите

В. „Монитор“: Пазят с камери болниците от джебчии
Прочетена: 336 пъти

МВР ще поставя камери в болниците заради зачестилите джебчийски кражби в последно време. Това е заложено в Плана за изпълнение на приоритетите и постигане на целите на Националния съвет по превенция на престъпността за периода 2016-2018 година, пише в днешния си брой в. „Монитор“.

 

Повод за въвеждането на видеонаблюдението са постоянните сигнали за изчезнали вещи и дори медицинско оборудване. Най-честите посегателства на джебчиите и на крадците били основно в по-големите болници, където има голям поток от хора. Случвало се често докато се чака пред спешните кабинети, хората да са непредпазливи към вещите си и след като бъдат приети, да осъзнават, че са се разделили с парите си. Сигналите постоянно валяли, но броят на задържаните не бил задоволителен. Дори пък да се установи някой извършител, то доказването на престъплението било трудно, тъй като той отдавна се е отървал от инкриминираните вещи, обясниха разследващи.

 

Очаква се в инициативата по изграждането на видеонаблюдението, дори в осигуряването на финансирането, да вземе здравно министерство.

 

Изданието отбелязва, че правозащитни организации вече са скочили срещу мерките за поставяне на видеонаблюдение в болниците. По този начин те смятат, че ще се нарушават правата на пациентите, които чакат в коридорите за преглед. Според тях това ще притесни болните и те ще избягват посещенията в лечебните заведения. От НПО-тата смятат, че мярката не е необходима и няма да постигне целите си. Според експертите посочените мотиви са значими обществени проблеми, но те нямат предимство пред личните права на пациентите, които по този начин се нарушават.

„Каквато и да е причината за поставянето на камерите, не мислим, че има разумен баланс между нейното постигане и правото на хората за защита на личните им данни", обясняват експерти.

Те допълват, че при монтирането на камери ще настояват за налагане на глоба на болниците съгласно Закона за защита на личните данни от 10 000 до 100 000 лева или имуществена санкция в същия размер.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития