Новини - В медиите

В. „Монитор“: МВР и ДАНС оборудват спешните центрове с камери
Прочетена: 382 пъти

МВР и ДАНС ще оборудват всички спешни центрове в страната с камери. Приоритетни ще са тези, които са определени като конфликтни точки, а именно кабинетите, където преобладават инциденти с лекари, на които е посягано от пациенти, пише в днешния си брой в. „Монитор“.

 

Идеята е заложена в Плана за изпълнение на приоритетите и постигане на целите на Националния съвет по превенция на престъпността за периода 2016-2018 г. Целта е да се ограничат нападенията над медицинските лица, както и кражбата на имущество от кабинетите. Само за последните две години над 300 лекари са били пребити, а апаратура и оборудване за десетки хиляди левове са изчезнали. За да се сведат до минимум тези инциденти, от двете ведомства ще опашат с камери болниците и най-вече спешните центрове.

 

Очаква се съвсем скоро да бъдат обявени и обществените поръчки за оборудването. Едно от условията е наблюдението да бъде свързано както с МВР, така и с общините. Така при евентуален инцидент ще могат да реагират всички институции.

„Когато всичко е под видеонаблюдение, апашите са по-предпазливи и избягват кражбите. Надяваме се до 2018 година всички болници да бъдат оборудвани с камери", обясняват от МВР пред изданието.

Правозащитни организации обаче вече са скочили срещу мерките за поставяне на видеонаблюдение в болниците. По този начин те смятат, че ще се нарушават правата на пациентите, които чакат в коридорите за преглед. Според тях това ще притесни болните и те ще избягват посещенията в лечебните заведения. От НПО-тата смятат, че мярката не е необходима и няма да постигне целите си. Те са категорични, че при монтирането на камери ще настояват за налагане на глоба на болниците съгласно Закона за защита на личните данни от 10 000 до 100 000 лева или имуществена санкция в същия размер.

 

Пълният текст на статията може да се прочете в днешния брой на в. „Монитор“.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития