Новини - В медиите

В. „Монитор“: Дерат с такса „бебе" и „първи преглед"
Прочетена: 424 пъти

Доктори дерат родители на новородени с такса „бебе" и „първи преглед" у дома, съобщава в. „Монитор“ в днешния си брой. Репортер на изданието е направил проверка, която е установила, че от некоректната практика масово се оплакват майки в интернет форумите.

 

По 50 лева пък искат някои болници за припознаване на детето от бащата, когато родителите нямат подпис в гражданското.

 

Изданието допълва, че въпросната такса е фиксирана и е 40 лева. Тя е отпреди няколко години, когато беше въведена и възможността специална юридическа комисия в болниците с АГ-та да решава този въпрос. Така се спестява неудобството на родителите да търсят нотариус в рамките на два дни, след като детето е родено, за да бъде припознато от бащата, поясниха от Националната пациентска организация.

 

Въпросните такси са регламентирани с Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги. Върху тях болниците като търговски дружества могат да си надписват суми, пише изданието като се позовава на юристи.

 

Когато този срок бъде пропуснат, то се записва на името на майката, за да му бъде даден ЕГН. Уреждането на въпроса с припознаването след изписването става по съдебен ред.

 

Таксата „ татко " за припознаване, както и тази от 25 лева за удостоверение „бащинство", срещу което се ползва отпуск, се взима предимно в общинските и държавните болници. Частните лечебни заведения не събирали тези такси, тъй като там ражданията са платени и калкулират издаването на съответните документи в тях.

 

Педиатри пък взимат по 30 лева на ръка за първи преглед у дома на новороденото след изписването му от болницата, съобщава още вестникът.

 

Целият материал четете в днешния брой на в. „Монитор“.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития