Новини - В медиите

В. „Монитор“: Бум на варицела заради липса на ваксина
Прочетена: 191 пъти

Бум на варицела отбелязват епидемиолозите в страната, а причината се оказва липсата на ваксина у нас и занижен контрол в забавачките. Макар и заболяването да се проявява целогодишно, характерното за него, е че е най-разпространено през пролетта, но сега се забелязва и много заразени през лятото, пише в днешния си брой в. „Монитор“, като се позовава на педиатри. Проверка на вестника е установила, че наблюденията им съвпадат напълно с данните на епидемиолозите от районните здравни инспекции в страната.

 

Педиатри предполагат, че една от причините са сборните групи в детските ясли и градини през лятото, където според тях санитарният контрол не е достатъчен.

 

Според завеждащия детското отделение в Специализираната инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров причина за високата заболеваемост е в липсата на ваксина срещу варицела в нашата страна. Причината е, че тя не е регистрирана в България.

„Нашата страна е единствената държава в Европейския съюз, в която ваксината не е регистрирана, затова фирмите производителки не са внасят и в резултат на това тази имунизация не е включена в задължителния имунизационен календар“, така обясни проблема доц. Атанас Мангъров.

Той обяснява, че тромавата директива на Европейския съюз, за да бъде регистрирана ваксина в страна-членка, предвижда тя трябва да бъде пререгистрирана отново и във всички останали държави от Евросъюза. По думите му здравните ни власти не са съобразили да направят въпросната регистрация преди влизането ни в общността.

 

Родителите обаче не могат да я внесат за децата си от Гърция, Румъния и дори от Македония, където тя се продава. Ваксината е жива и е на специален транспортен режим, допълва изданието. Слагат се две дози и педиатри не биха се наели да я поставят след като не са наясно как тя е доставена.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. „Монитор“.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития