Новини - В медиите

В. „Монитор“: Болници стават факли за 15 мин. заради липса на отдушници
Прочетена: 440 пъти

Болници стават факли за 15 минути заради редица пропуски в строителството, сред които и липса на отдушници. Това са показали анализите на противопожарни експерти на голяма част от лечебните заведения в цялата страна, пише в днешния си брой в. „Монитор“. Според публикувано проучване в повечето болници съществуват строителни дадености, които оказват неблагоприятно отражение върху развитието на пожара, като липсата на противопожарни и противодимни сектори в хоризонтална и вертикална посока. При такива случаи димните газове се разпространяват неконтролируемо в цялата сграда за извънредно кратко време.

 

Практиката показва че 10-15 минути свободно развитие на пожар в първия етаж са напълно достатъчни за задимяване на всички етажи над него и създаване на опасност и дори фатален изход за болните, който често са упоени, обездвижение или дори не са в съзнание, се казва в анализа, цитиран от „Монитор“.

 

Изданието допълва, че опасност крие и особено интензивно използване на площта по ширина и височина, както бутилките с кислород, медикаменти и лесно запалими течности. Откритите стълбища и дългите коридори също спомагали за бързото разрастване на пожара. Междувременно при проверките на пожарникарите, които се извършват по специални наредби пък не констатирали големи нарушения. 6 повечето случаи те издавали предписания, които от болницата бързо спазвали и отстранявали нередностите. Много често обаче архитектурните характеристики на сградите, които били строени преди десетилетия, не позволявали нещо да се промени, тъй като се касаело за цялостни изменения в постройката.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития