Новини - В медиите

В. „Монитор“: Болници дерат с 15 бона такса раждане
Прочетена: 380 пъти

Бременни и техните близки у нас са принудени да броят купища пари в болниците, за да се грижат за тях както трябва, докато раждат. 15 000 лева е платила жена в голяма частна акушеро-гинекологична болница в София, в която е дала живот на рожбата си, пише в днешния си брой в. „Монитор“ като се позовава на фактури, с които изданието разполага.


Бременността на жената протекла нормално. Хоспитализирана е само за няколко дни по време на бременността и след това за самото раждане, разказаха от частен здравно-застрахователен фонд, в който тя е осигурена, макар да е осигурена и в Националната здравноосигурителна каса. След раждането обаче се получава усложнение, вдига висока температура. Хоспитализират я повторно и искат още 1950 лева, показват фактурите и касовите бонове. Престоят само за един ден във въпросната АГ болница струва 330 лева.


Оказва се, че въпросното лечебно заведение е взело пари не само от частния фонд, но и от Националната здравнооситурителна каса, пише изданието и дава други подобни примери не само от частни, но и от държавни болници.

Няма частни, държавни и общински болници. Има лечебни заведения, които ползват обществени средства, т.е. от Националната здравноосигурителна каса. Щом ползват пари и от нея, трябва да спазват правилата, описани в Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ на Министерството на здравеопазването“, коментира пред „Монитор“ проблема с високите такси за раждане д-р Мими Виткова - председател на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане.

Според нея болниците имат право да взимат пари само за три неща, ако работят с НЗОК - за избор на лекар и екип, за изделия, за които касата не плаща и за самостоятелна стая.


По думите на д-р Виткова Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция Медицински одит" и НЗОК трябва да осъществяват най-строг контрол, като на нарушителите бъдат прекратявани договорите с касата. Тя беше категорична, че не може за едно и също нещо да се искат пари от няколко места – веднъж да плаща здравната каса и втори път пациентът с парите си, внасяни допълнително в здравно-застрахователен фонд.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития