Новини - В медиите

В. „Монитор“: Биобатерия прави интелигентните хапчета безвредни
Прочетена: 422 пъти
Снимка: Pixabay

Хапчета камери и капсули, предназначени да улавят сърдечния ритъм и дишането. Това е само малка част от медицински изделия за поглъщане, измислени през последните години. За да може използването на интелигентни капсули да стане масово обаче, трябва да сме напълно сигурни в тяхната безвредност, пише в днешния си брой в. „Монитор“.


Изданието информира, че за целта екип от изследователи е разработил малка батерия, която е напълно нетоксична и предоставя достатъчно енергия за малка сензорни или диагностични устройства.


Според екипа ръководен от Кристофър Бетингер от университета Карнеги Мелън в Питсбърг. батериите използвани в момента в медицинските устройства за поглъщане не са напълно безопасни. Наличните на пазара батерии често съдържат токсични материали, които в тялото може да причинят вреда.

 

За да се справят с този проблем, изследователите създали изцяло нова батерия, като използвали меланинов пигмент намиращ се в кожата, косата и очите. Меланинът има защитна функция в организма, като поглъща UV лъчите и пази тялото от свободните радикали. Той е в състояние да приема и отдава метални йони, което го прави идеален материал за батерия. Учените планират да го приспособяват към изискванията за конкретното му приложение, като например за доставката на лекарства в организма в определен момент.


Дизайнът на батерията й позволява да поддържа структурата и функциите си, докато преминава през тялото на пациента. Ако някакви непредвидени обстоятелства попречат за излизането на устройството от организма, след като е изпълнило своята задача, обикновено около 20 часа, то ще се разгради безвредно.


Пълният текст може да се прочете в днешния брой на в. „Монитор“.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития