Новини - В медиите

В. "Монитор": Бърза писта за медсестри към ЕС
Прочетена: 272 пъти

Българските медицински сестри, физиотерапевти и фармацевти (заедно с брокери и планински водачи) вече ще могат да си намерят по-лесно работа в Европейския съюз (ЕС), пише в днешния си брой в. "Монитор".

 

Това ще бъде възможно чрез автоматичното доказване на квалификацията си с европейска професионална карта, която вече ще се издава и в България. Това става ясно от проект на постановление на Министерския съвет за одобряване на наредба за условията и реда за издаване на европейска професионална карта в България, който е качен за обществено обсъждане.

 

Още през януари Европейската комисия даде старт на новата процедура за признаване на квалификациите за тези пет професии. У нас обаче чак сега се появи проектът на наредбата, която урежда издаването на документа.

 

Въпросната карта обаче няма да е на хартиен носител, нито ще бъде подобна на дебитната, обясниха за "Монитор" от Министерството на образованието и науката. Всъщност тя представлява електронен сертификат който се издава чрез попълване на специален онлаин формуляр.

 

За издаването на европейска професионална карта за квалификация, придобита у нас, се заплаща между 60 и 90 лева.

 

Ако пък професионалната квалификация по регулирана професия е придобита в друга държава членка, таксата е 260 лева.

 

Притежателят на европейска професионална карта има право по всяко време и без заплащане на такси да иска поправка на неточни или непълни данни в неговото досие в Информационната система за вътрешния пазар или заличаване или блокиране на досието, пише още в проекта на наредбата.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития